Art World
Dobrodošli na forum o umetnosti.
Ako ste ljubitelji bilo koje vrste umetnosti, registrujte se da bismo se zajedno zabavljali ovde.


Admin tim.
Art World

You are not connected. Please login or register

Dorian Grey

Go down  Message [Page 1 of 1]

1 Dorian Grey on Wed Nov 23, 2011 9:23 am

Grebem mu malter

avatar
Chosen Soul
Chosen Soul
Napisao: Oscar Wild

Engleski knjizevnik i esteta je u svom jedinom romanu ''Slika Dorijana Greja'', otvoreno i kriticki ustao protiv licemerja i amorala, cime je izazvao ostre kritike. Autor je u svom romanu sproveo svoju esteticku kritiku zivota i dao obrazac jedne umetnicke egzistencije.

Ovom romanu se moze pristupiti kao jednoj kriminalnoj prici, sto on i jeste po poreklu i po nameri. Ali se takodje smatra klasikom goticke horor fikcije sa jakom ''Faustovskom temom''.

Dorijan Grej, dzentlmen i zlocinac, nastao je istovremeno kad i Serlok Holms: za vreme jedne vecere na kojoj su Oskar Vajld i Konan Dojl prihvatili ponudu americkog izdavaca da svaki od njih napise po jeden roman.

Roman govori o mladicu pod imenom Dorijan Grej,ciji portret slika umetnik Bazil Holvard.Bazil, zanesen Dorijanovom lepotom,u sliku unosi sva svoja osecanja prema mladicu. Portret pokazuje svom prijatelju,Lordu Henriju Votonu, koga upoznaje sa Dorijanom. Lord Henri ubrzo opcinjava Dorijana svojim teorijama o hedonizmu i njih dvojica postaju bliski prijatelji. Dorijan postaje obuzet idejom prolaznosti lepote i mladosti, i u trenutku ocaja pozeli da njegov portret stari umesto njega. Zelja mu biva ispunjena, sto mu dozvoljava da posvati svoj zivot potrazi za novim, sve mracnijim zadovoljstvima. I posle osamnaest godina Dorijan ostaje mlad, ali njegov portret, sakriven od ociju javnosti, stari i postaje izoblicen, sto je posledica raskalasnog zivota njegovog vlasnika. Bazil Holvard posecuje Dorijana i suocava ga sa glasinama koje o njemu kruze. Dorijan mu pokazuje portret i Bazil, uzasnut, moli Dorijana da se pokaje. Dorijan smatra da je prekasno za to i ubija Bazila u trenutku besa. Ubrzo se vraca svom predjasnjem nacinu zivota, ali ga njegovi gresi progone. On odlucuje da se promeni i pokusava da isece portret nozem koji je ubio Bazila. Umesto toga, njegove sluge ga nalaze mrtvog, starog i izoblicenog, sa nozem u srcu, dok portret sada ponovo pokazuje lepog mladica.

View user profile

2 Re: Dorian Grey on Thu Nov 24, 2011 9:05 am

.Glow.in.snoW.

avatar
Fangbanger
Fangbanger
ja to hoću da pročitam već duže vrijeme, ali nikako da nađem.. .___.


_________________________Spoiler:


View user profile http://www.artworldforum.net

3 Re: Dorian Grey on Sat Nov 26, 2011 10:57 am

Grebem mu malter

avatar
Chosen Soul
Chosen Soul
Ljubazno ti preporucujem..;] Prvi put kada sam citala...moram da priznam...u pocetku mi je bilo malo dosadno..ako izuzmem Henrijevu genijalnost i retoriku...I ima malo slicnosti sa ruskim piscima...gotovo sve uzbudljivo se desava na kraju...Ali kao celina..knjiga je mnogo dobra..^___^

View user profile

4 Re: Dorian Grey on Sat Nov 26, 2011 11:12 am

.Glow.in.snoW.

avatar
Fangbanger
Fangbanger
tako sam i većinom čula...
kažu da je na početku dosadna...

hm, nzn... čim se o5 učlanim u gradsku, potražiću je...


_________________________Spoiler:


View user profile http://www.artworldforum.net

5 Re: Dorian Grey on Sun Nov 27, 2011 5:38 am

Grebem mu malter

avatar
Chosen Soul
Chosen Soul
Da,jeste...prvi put...
Drugi put..nije ni pocetak dosadan..^^

View user profile

Sponsored content


Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum