Art World
Dobrodošli na forum o umetnosti.
Ako ste ljubitelji bilo koje vrste umetnosti, registrujte se da bismo se zajedno zabavljali ovde.


Admin tim.
Art World

You are not connected. Please login or register

Vrste plesova

Go down  Message [Page 1 of 1]

1 Vrste plesova on Mon Jun 28, 2010 10:57 am

.Glow.in.snoW.

avatar
Fangbanger
Fangbanger
Plesne Forme:
Latino-Američki plesovi:
Klasični plesovi:

Da li plešete? Šta? Koja vam je omiljena vrsta plesa, i zašto?

View user profile http://www.artworldforum.net

2 Re: Vrste plesova on Thu Jul 01, 2010 9:55 pm

Elly

avatar
Beauty is in Yourself
Beauty is in Yourself
Sportski ples

Spoiler:
Sportski ples je ples koji je standardizovan, u smislu da ima svoja pravila o takmičenjima, plesovima, kostimima, sudijama i sl., te da nije (kao u svakom drugom sportu) dozvoljena prevelika improvizacija.
To je jedan od najlepših dvoranskih sportova, u kojem nalazimo i umetnost i sport i zabavu. Sportski ples je na popisu sportova Svjetskih igara (en. World Games), odnosno pod okriljem Međunarodne udruge Svjetskih igara, koju podržava Međunarodni olimpijski odbor.
Dvie su vrste sportskog plesa: latinoamerički (LA) i standardni (ST) plesovi. Međusobno se ove vrste dosta razlikuju, iako imaju sličnosti, a u prošlosti su neki smatrani ovim drugim i obrnuto, jer se ples stalno menja i razvija. Ukupno je deset sportskih plesova, od čega pet latinoameričkih i pet standardnih.

Standardni plesovi:

Spoiler:
Standardni plesovi najčešće su ono na što ljudi pomisle kad čuju reč "ples". To su plesovi s prirodnim i dinamičnim kretanjem, u kojima partneri gotovo tokom celog plesa plešu u plesnom držanju (iznimka su teže figure u višim kategorijama). Ovo su stariji i staromodniji plesovi koji se kod nas manje plešu u odnosu na latinoameričke, a i smatraju se težima od njih.

* Engleski valcer
Spoiler:
Ovaj ples zaista potiče iz Engleske, (odnosno, njegovu današnju formu izradili su engleski plesači) i u odnosu na druge ST plesove relativno je mlad – plesali su ga na svetskom prvenstvu 1922. godine. U početku je bio zasita progresivan ples, ali vremenom, zbog velikog broja okreta počeo se koristiti priključak stopala, te je ples postao mirniji i graciozniji. Struktura je tako dobila više dijagonalan karakter, te se počelo izvoditi 3/4 okreta, a ne okret za celi krug.
Engleski se valcer pleše na sentimentalnu, ritmičnu muziku, te je stoga najharmoničniji ST ples. Plesni karakter prikazuje se polaganim njihanjima, te prostorno progresivnim okretima, zbog kojih engleski valcer zovu kraljem plesova.
* Bečki valcer
Spoiler:
O porijeklu bečkog valcera postoji više tvrdnji, ali sigurno je da je to najstariji ST ples, koji vuče korene iz 12. i 13. veka. Prema nekim povesničarima plesa, njegova preteča je Langaus, ples u kojem su plesači trebali preplesati dugu dvoranu, ali sa što manje koraka i okreta. No, vlast je zabranila ovaj ples jer nije bilo dozvoljeno zavrteti partnerku te ju bacati u vezduh, a to nije bila jedina prepreka popularnosti bečkog valcera: verski vođe smatrali su ga za vulgarnog i grešnog, a plesni majstori pretnjom za svoju profesiju.
Ipak, nakon Bečkog kongresa, bečki valcer je osvojio Evropu (s iznimkom Engleske) čemu su uvelike pripomogli Straussovi te Josef Lanner. Središte događaja vezanih uz bečki valcer bila je Nemačka, sve do dvadesetih godina prošlog veka. Tada je gotovo celo jedno desetljeće bio potisnut, zbog drugih, modernijih i dinamičnijih plesova, ali je tridesetih ponovno uveden u krug takmičarskih plesova.
Bečki valcer je dosta brz ples u odnosu na ostale standardne plesove, te se stoga preterana tehnika ne može izvesti. To je progresivan ples s rotirajućim gibanjima, s naglaskom na prvom koraku.
* Tango
Spoiler:
Ovde se misli na klasični (engleski) tango, a ne onaj argentinski, originalni tango koji danas spada u kategoriju show plesova. Taj ples, Tango Argentino, bio je sastavni deo života Argentine i Buenos Airesa (i danas se često vidi na njegovim ulicama), a kad je došao u dodir s Brazilom, Kubom i Urugvajem, trag na njemu su ostavili i drugi plesovi. Poznata je tangoharmonika, bandoneon, na čiju se muziku plesao. Taj tango prikazuje suprotnosti – muško-žensko, tvrdo-mekano, grubo-sentimentalno... Argentinski tango je 1907. došao u Europu i očarao Pariz, nekoliko godina posle i celu Evropu, gde ipak nije bio odobravan od strane Crkve. Ali kad je početna strogost ublažena, Englezi su reformirali argentinski tango, te je tad, 1920. i 1921. godine nastao klasični tango, koji se pleše na turnirima, i koji je jedan pod najpoznatijih plesova. Unatoč tome, ostao je pomalo "uljez" među ST plesovima.
Karakter tanga je odlučan, čvrst, uverljiv, ali ne i krut, već fleksibilan poput kretanja divlje mačke. Stopala ne kližu, već se postavljaju - jednostavni koraci naprijed-natrag - tango se upravo po tome najviše razlikuje od ostalih ST plesova.
* Quickstep
Spoiler:
Quickstep je najveseliji ST ples. On je živahan, poletan, brz. Karakteristični su trčeći i "trik" koraci, poskoci, te stalna izmena quick i slow koraka, koji ples oživljavaju. Veoma je važna sinkronizacija kod partnera kako bi se ples lako i estetski mogao otplesati.
* Slowfox
Spoiler:
Slowfox je čist i otmen, veoma tečan ples u kojem je telo stalno u gibanju. Karakteristični su dugi, rastegnuti koraci sa zamahom, ležerno i elegantno otplesani, te pokoji brzi okret i iznenađujuća poza koji razbijaju njegovu mirnoću i glatkost. Slowfox je najteži ST ples, koji se ne sme otplesati dosadno, te se mora muzički interpretirati.

Latinoamerički plesovi:

Spoiler:
Iako se zovu latinoamerički, pravo poreklo im je Afrika, odnosno nastali su mešavinom afričkih ritmova koje su doneli robovi, te američkog, belačkog stila (za što je ipak bilo potrebno neko vreme). Ti originalni afrički plesovi su samba, rumba i mambo.
Latinoamerički plesovi su postali popularni pedesetih godina prošlog veka, dakle posle 2. svetskog rata, a i danas su popularniji od Standarda. Od njega se razlikuju po mnogo čemu, kostimima, cipelama, frizurama, ali najviše po načinu plesanja: kod latinoameričkih plesova pleše se i bokovima, dakle svakim delom tela posebno (ali ipak usklađeno), dok se kod standardnih telo giba gotovo u jednom komadu.

* Rumba
Spoiler:
Rumba – to je erotičan, strastven ples, ljubavno takmičenje u kojem se žena dvoumi između odanosti i odbijanja, a muškarac između privlačenja i neovisnosti. U mnogo figura iskazuje se umetnost zavođenja, a partneri pričaju priču o ljubavi. Glavno obeležje Rumbe je snažno gibanje kukova. Glazba Rumbe je senzualna, sinkopirana, ugodna i meka.
Rumba je kubanski ples, plesase u zadimljenim, mračnim noćnim lokalima Latinske Amerike, počesto i među žoharima... A nakon što je prešao u Evropu, trebalo mu je dosta vremena da postane popularan, jer ga većina nije znala plesati. Tako su se nakon nekog vremena razvile dva načina: Cuban Style i Square Rumba, od kojih je po odluci međunarodnog odbora pobijedio prvi. Iako jedan od prvih, rumba je tek od 1964. priznata kao LA ples.
* Samba
Spoiler:
Prva asocijacija je – karneval. Danas samba gospodari Brazilom, a svake godine se osmišljavaju nove melodije. To je jedan od prvih latino plesova, koji je bio središte verskih rituala i proslava kod crnih robova iz srednje Afrike, koji su dovedeni u Brazil.
Po mnogima je samba najteži sportski latinoamerički ples, brza je, živahna, a tehnika nije jednostavna. Ali samba je veoma ugodna i bezbrižna, te atraktivna za gledatelje. Veoma je važno savijanje i ispružanje kolena i gležnja, zahvaljujući kojem se telo plesača pomera gore-dolje. Važni su i pokreti bokova i zadnjice. Samba je progresivan ples, što znači da se pleše po krugu. Pleše se ponekad cik-cak, ali stalno "paradirajući" pred publikom (kontakt s gledateljima je jednako važan kao i kontakt s partnerom).
* Cha- cha- cha
Spoiler:
Ples nastao iz mamba te rumbe, veoma zaigran, te pun ideja (ponegde ga nazivaju cha-cha). Kao kod mamba, prvo je nastala muzička forma, a tek kasnije ples. Tu muziku je kreirao Enrique Jorrin, iz prebrzo odsviranog mamba, iako nije stekao slavu tim pokušajem. Cha-cha-cha je ustvari nastao u dvorani Palladium na Broadwayu.
Samo ime cha-cha-cha nastalo je od same muzike, što muzičari izražavaju ritmički (najčešće udaraljkama i bubnjevima), a plesači kroz tri mala koraka u stranu – levom nogom u levu stranu, desnu nogu priključiti, te levom nogom veći korak ulevo ili obrnuto – taj se korak zove Chassé, te je veoma važan u mnogim plesovima. Iako ova tri koraka zvuče jednostavno, oni to uopće nisu: treba ih uklopiti s radom bokova, ruka, glave i vrata, dodati ritmičnost, karakter, dinamiku, a to je samo jedan dio npr. osnovnog koraka, koji je tek jedan od mnogih u koreografiji...
Cha-cha-cha je drzak, živahan, prirodan, nikad ozbiljan, a partneri se poigravaju jedan s drugim i s publikom. Također, može se plesati na gotovo bilo koju vrstu muzike (te brzine i ritma, naravno). Upravo zato nije ni čudo što se ovaj ples brzo probio, kako u Severnoj Americi tako i u Evropi.
* Paso doble
Spoiler:
U prevodu "dvokorak", uopće nije latinoamerički. To je španski ples, zvali su ga pantomimom koride: plesač je matador, a plesačica njegov crveni plašt – skupa se gibaju oko zamišljenog bika, pa je plesaču potpuno prepuštena uloga vođenja. Po drugim teoretičarima plesačica simbolizira bika, ili čak Flamenco plesačicu, jer veoma mnogo koraka u paso dobleu potiče iz Flamenca.
Karakter plesača uvelike podseća na borbu u areni – od njega se očekuje skoro preterani ponos, odlučnost, ali ipak elegancija, a od nje svjesna udaljenost, fleksibilnost, brzina. Za paso doble je potrebna velika koncentracija, usklađenost, vatra, pa čak i gluma. Glazba je neobično važna, jer u u ovom plesu određuje početak i kraj koreografije (postoji točno određen broj taktova, u drugim se plesovima koreografija pleše ispočetka kad se završi, što se ne primijeti). Muzika je energična i oštra koračnica, te je uglavnom varijacija na temu.
* Jive
Spoiler:
Najveseliji, najluđi, najzaigraniji, najcool ples, ples za mlade – tako bi ga opisali neki plesači. Doista je najživahniji od svih LA plesova, što nije ni čudo kad se vremenom nadopunjavao raznim plesnim formama: u početku bluesom i swingom, kasnije Boogie-Woogiejem i Beebopom, u pedesetim Rock'n'rollom, te naposletku nastaje jedna elegantnija, ali ne i manje živa forma (koju su zatražili suci, da bi se ples uklopio u plesne dvorane). Također, jive ima sličnosti s akrobatskim rock'n'rollom. Jive je dosta vezan za jedno mesto, pun akrobatike, "kickova", skokova i jasnog ritma. U Europu su ga prenijeli američki vojnici, te je očarao mladež kao što to i danas čini.Ja lično ne plešem, ali pratim ples od kako znam za sebe i uživam u njemu. Brat mi igra preko 15 godina i evropski je prvak u standardnim plesovima. Pre nekoliko godina i sestra mi se počela baviti plesom i nasledila je bratov talenat za standardne plesove Smile
Sve plesove jako volim, ali mi je možda omiljeni paso doble, zbog dinamičnosti i priče koju nosi sa sobom.

View user profile

3 Re: Vrste plesova on Fri Jul 02, 2010 2:17 am

.Glow.in.snoW.

avatar
Fangbanger
Fangbanger
wow.... tebi je porodica bas "rasplesana".... lol!


ja ne plesem, niti pratim plesove....
zanimljivo mi je pogledati nekada nekakvo takmicenje, ali to je sve.... Laughing


_________________________Spoiler:


View user profile http://www.artworldforum.net

4 Re: Vrste plesova on Mon Jul 26, 2010 5:18 am

Rock'n'Roll

avatar
Art Disaster
Art Disaster
Ja sam plesala nekih 3-4 možda i više godina..latino američke i standardne plesove...obozavam ples...meni dobro ide ali sam prerano odustala i uspjela nauciti visi nivo samo ča-ča-ča i bečkog valcera..a osnovno znam svakog..takodje mi je pasodoble jedan od najdrazih al ga nikad nisam naučila igrati..volim i tango ali i sve ostale plesove...salsu sam mrzila al sad nije tako losa...i kod mene u porodici smo plesale ja moja sestra sestrina mama i moja mama...tako da...xD


_________________________
"Jedini sam čovjek na Zemlji, a možda nema ni Zemlje ni čovjeka.
Možda me neko božanstvo vara.
Možda me neko božanstvo osudilo na vrijeme, tu dugu iluziju.
Ja sanjam Mjesec, a sanjam i svoje oči koje ga primjećuju.
Sanjao sam veče i jutro prvog dana.
Sanjao sam Kartaginu i legije koje su Kartaginu opustošile.
Sanjao sam Lukana.
Sanjao sam brijeg Golgotu i krstove Rima.
Sanjao sam geometriju.
Sanjao sam tačku, pravu, ravan i zapreminu.
Sanjao sam žuto, crveno i plavo.
Sanjao sam mape svijeta i kraljevstva i crninu kad izlazi Sunce.
Sanjao sam nepojaman bol.
Sanjao sam sumnju i neizvjesnost.
Sanjao sam jučerašnji dan.
Ali ja možda juče nisam ni imao, možda se nisam ni rodio.
Ja, ko zna, sanjam da sam sanjao." ~ Horhe Luis Borhes

View user profile

5 Re: Vrste plesova on Tue Aug 24, 2010 10:03 am

Nenemusha

avatar
Forgotten Fairytale
Forgotten Fairytale
Oduvek sam htela da budme balerina XD Ali nisam imala tu sreću da se bavim i jednim plesom u životu, pa čak nisam išla ni na folklor xp BIlo je to malo teško u godinama kada sam ja bila klinka... Barem u mom gradu je bilo takvo stanje da nisi imao gde da odeš. A kada su se napravili uslovi, ja sam postala-prematora... Sad

View user profile

6 Re: Vrste plesova on Tue Aug 24, 2010 10:23 am

.Glow.in.snoW.

avatar
Fangbanger
Fangbanger
bas steta.... Sad

a da si mogla da plese, vjerovatno bi otkrila jos jedan talenat.... Laughing


_________________________Spoiler:


View user profile http://www.artworldforum.net

7 Re: Vrste plesova on Tue Aug 24, 2010 8:15 pm

Nenemusha

avatar
Forgotten Fairytale
Forgotten Fairytale
XD Nemam pojma, moguće XD nisam tuntuz za plesove, to definitivno, nisam se baš pokazala kao neko ko ima dve leve noge Smile Ne verujem da bih loše prošla u tom polju Smile

View user profile

8 Re: Vrste plesova on Fri Jul 01, 2011 6:35 am

Rock'n'Roll

avatar
Art Disaster
Art Disaster
Nikad nije kasno početi što se mene tiče i uvijek je lijepo naučiti nešto novo i to nešto usavršiti.


_________________________
"Jedini sam čovjek na Zemlji, a možda nema ni Zemlje ni čovjeka.
Možda me neko božanstvo vara.
Možda me neko božanstvo osudilo na vrijeme, tu dugu iluziju.
Ja sanjam Mjesec, a sanjam i svoje oči koje ga primjećuju.
Sanjao sam veče i jutro prvog dana.
Sanjao sam Kartaginu i legije koje su Kartaginu opustošile.
Sanjao sam Lukana.
Sanjao sam brijeg Golgotu i krstove Rima.
Sanjao sam geometriju.
Sanjao sam tačku, pravu, ravan i zapreminu.
Sanjao sam žuto, crveno i plavo.
Sanjao sam mape svijeta i kraljevstva i crninu kad izlazi Sunce.
Sanjao sam nepojaman bol.
Sanjao sam sumnju i neizvjesnost.
Sanjao sam jučerašnji dan.
Ali ja možda juče nisam ni imao, možda se nisam ni rodio.
Ja, ko zna, sanjam da sam sanjao." ~ Horhe Luis Borhes

View user profile

Sponsored content


Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum