Art World
Dobrodošli na forum o umetnosti.
Ako ste ljubitelji bilo koje vrste umetnosti, registrujte se da bismo se zajedno zabavljali ovde.


Admin tim.
Art World

You are not connected. Please login or register

EKV

Go down  Message [Page 1 of 1]

1 EKV on Tue Jun 29, 2010 4:11 am

.Glow.in.snoW.

avatar
Fangbanger
Fangbanger
Ekatarina VelikaSpoiler:
Ekatarina Velika (Serbian Cyrillic: Екатарина Велика, English: Catherine the Great; also called EKV for short) was a rock group from Belgrade, Serbia and one of the most successful and influential music acts coming out of former Yugoslavia. During its existence, EKV built up a devoted following that greatly intensified and expanded after the death of its frontman Milan Mladenović in 1994, which caused the band to dissolve.
The group's core consisted of singer and guitarist Milan Mladenović, keyboardist Margita Stefanović and bassist Bojan Pečar, with other members mostly remaining for comparatively shorter periods.Ekatarina Velika - Par godina za nas

EKV-Ti si sav moj bol

View user profile http://www.artworldforum.net

2 Re: EKV on Sun Jul 04, 2010 7:51 am

pile pilence

avatar
Chosen Soul
Chosen Soul
Spoiler:
Milan Mladenović je rođen 21, septembra 1958. godine u Zagrebu. Kako mu je otac bio vojno lice, šest godina kasnije se sele u Sarajevo, a 1970. porodica prelazi u Beograd. Prva ozbiljnija grupa u kojoj je radio bila je Limunovo drvo. Sastav je delovao krajem sedamdesetih godina, uz Milana su svirali gitaristi Dragomir Mihailović Gagi i Milan Stefanović, a komponovali su muziku pod uticajem hipi pokreta. Grupa je često menjala članove a poslednja postava u kojoj su bili Milan, Gagi, basista Dušan Kojić Koja i bubnjar Ivica Vdović, posle koncerta sa Pankrtima u SKC-u aprila 1980. godine nastavlja uz novo ime, Šarlo akrobata. U toj kombinaciji nije bio Gagi koji je jedno vreme svirao sa Dr Spirom.

Po raspadu Šarla, Milan februara 1982. godine sa bišim članovima Spirine prateće grupe formira sastav Katarina II. Prvu postavu činili su: Milan Mladenović, gitara, vokal, Dragomir Mihailović Gagi, gitara, bubnjar Dušan Dejanović (ex Rock express, Limunovo drvo) i basista Zoran Radomirović Švaba (ex Limunovo drvo, Doktor Spira i ljudska bića). Grupa je naziv odabrala po Gagijevoj neuzvraćenoj ljubavi, devojci Katarini. Posle nastupa u sali bioskopa Topčiderska zvezda krajem 1982. godine, grupi se priključuje Margita Stefanović koja je imala obrazovanje klasičnog pijaniste, a tada je debitovala na rock sceni. Švaba prelazi u Du Du A, Dušan Dejanović u Disciplinu kičme, pa jedno vreme bubnjeve u grupi svira Branko Kuštrin Mango (ex Grupa I i Dr Spira). Novu ritam sekciju Katarine II čine bubnjar Ivan Vdović VD (ex Šarlo akrobata) i basista Bojan Pecar (ex BG 5, Via Talas). Sa grupom Via Talas, u kojoj je pevala Mira Mijatović, Bojan je snimio LP "Perfektan dan za banana ribe" (Sarajevo Disk 1983.), ali su brzo prestali sa radom.

U proleće 1983. godine, Katarina II nastupa na Bijenalu u Zagrebu i dobija vrlo povoljne kritike. Prvi LP snimaju u studiju Enca Lesića, ali se rad oteže u nedogled. Na snimanju je gostovao glumac Bule Goncić koji je svirao frule. Taj materijal propada i na poziv Srđana Marjanovića 1984. godine za RTV Ljubljanu ponovo snimaju iste pesme u produkciji Đorđa Petrovića, a gosti su bili Mario Čelik na kongama i saksofonista Jurij Novoselić iz sastava Film. Većinu tekstova na debi ploči radio je Milan Mladenović, tekstove za pesme "Vrt" i "Platforme" potpisao je Gagi, a muzika je zajednička. U temama "Aut", "Jesen", "Radostan dan", "Treba da se čisti", "Ja znam", Katarina li je povezala Milanov deskriptivni senzibilitet sa enermom "Tatoo" članovi grupe su iscrtani po telu u maniru indijanskih obrednih tetovaža. Grupa prvi put nastupa u inostranstvu 22. marta 1985. godine u Torinu na "Danima kulture" i ostavlja pozitivan utisak na publiku. Odlično prolaze i na zagrebačkom nastupu u okviru akcije "Bolje vas našli". Tokom 1985. godine Milan sa Mitrom Subotićem često snima u Novom Sadu. Deo tog materijala izlazi na ploči "Disillusioned" koju Subotić objavljuje pod pesudonimom Rex llusivii. Krajem 1985. godine Firči odlazi u vojsku, pa u Laboratoriju zvuka, a novi bubnjar je Ivan Ranković (ex Tvrdo srce i velike uši) Sa njim, u produkciji Milana, Margite i Dragana Čačinovića snimaju LP "S vetrom uz lice" na kome se obilato služe tada novim instrumentom za semplovanje nazvanim Emula-tor II. Uz nove pesme "Ti si sav moj bol", "Novac u rukama", "Stvaran svet oko mene", "Kao daje bilo nekad" stižu i prve primedbe kritike kako previše podsećaju na grupu Simple Minds Upravo ovom pločom probijaju se do šireg kruga publike, što je zabeleženo na koncertnoj ploči "EKV 1986 live", snimljenoj na jednom od pet rasprodatih nastupa u zagrebačkom Kulušiću 2. novembra 1986. godine.

Te jeseni dobijaju nagradu Sedam sekretara SKOJ-a za dostignuća na drugoj i trećoj ploči. Živi LP promovišu tokom šest rasprodatih večeri u Domu omladine početkom 1987 godine. Tih dana Ivan Ranković odlučuje da kao gitarista sa starim prijateljima iz grupe Tvrdo srce i velike uši, osnuje sastav Ulica od meseca, tako da novi bubnjar EKV postaje glumac Srđan Žika Todorović (ex Radnička kontrola, Bezobrazno zeleno. Disciplina kičme). U novoj postavi, grupa 9. aprila svira na Festivalu novog rocka u pariškom klubu La Locomotive. Leta 1987. godine u produkciji australijskog muzičara Teodora Janija (Theodore Yanni) koji je radio kao snimatelj u studijima Australije, Amerike i Engleske završavaju LP "Ljubav". Sa nje se izdvajaju pesme "Zemlja", "Pored mene", "Ljudi iz gradova". U visoko stilizovan omot koji su uradili Margita i Vuk Veličković, upakovana je ispolirana muzika koja je u sebi nosila prve naznake Milanovih depresivnih tekstova, što je najočiglednije u pesmi "Tonemo". Tom pločom grupa stiče status koncertne atrakcije, tako da dva puta uzastopno pune beogradsku halu Pionir.

Početkom 1988. godine grupa je na turneji, a na koncertima im se pridružuju peva-čica Tanja Jovićević (Oktobar 1864) i gitarista Zvonko Đukić, čiji sastav Van Gogh u to vreme pauzira. Sa njima tada ponovo svira i Firči, sve do maja 1988 godine kada je otputovao u Ameriku gde i danas živi Januara 1989. godine završavaju ploču "Samo par godina za nas" na kojoj su gostovali Mitar Subotič (klavijature). Tanja Jovićević (prateći vokali) i Teodor Jani (gitara) Ploča preslikava koncept prethodne, tako da nailazi na podeljene kritike, a sa nje se pored naslovne izdvajaju pesme "Iznad grada" i "Krug" Uprkos kritikama, grupa je na vrhuncu karijere, sviraju na EBU-UER rock festivalu u Novom Sadu, odlaze na festival MIDEM 90. u Kan i maja 1990. godine učestvuju na prvom Evropskom bijenalu rock muzike u Tuluzu Početkom 1990. godine Žika Todorović se sve više posvećuje glumi, a u EKV dolazi bubnjar Marko Milivojević (ex Morbidi i mnoći, U škripcu) Bojan Pecar odlučuje da napusti muziku, seli se u Lohdon, a na koncertima bas svira Miško Plavi (ex Via Talas, D' Boys i Piloti). LP "Dum dum" snimaju u proleće 1991. godine a kao basisti gostuju Dušan Petrović i Bata Božanić, prateće vokale je pevala Tanja Jovićević, a na svojim spravama je delovao Mitar Subotić. Sumorno vreme uticalo je i na pesme pa su "Zabranjujem", "Idemo", "Dum dum", "Bledo" direktan proizvod teške stvarnosti.

Početkom 1992. godine Milan sa članovima grupa Partibrejkers i Električni orgazam formira antiratni sastav Rimtutituki i snimaju pesmu "Slušaj 'vamo". Singl je objavio Radio B 92, a promovisan je koncertom na kamionu koji je kružio beogradskim ulicama Tokom 1992 godine EKV nastupa sa basistom Dragišom Uskokovićem Cimom.

Maja 1993. godine objavljuju ploču "Neko nas posmatra" na kojoj se Milan vraća otvorenijim, komunikativnijim temama. "Ponos", "Jadransko more", "Just let me play some modern r'n'r music", "Zajedno", a prvi put su obradili tuđu pesmu "Istina mašina" grupe Time i Dade Topića. Milan je ploču sam producirao, a na snimanju su učestvovali Žika Todorović, Tanja Jovićević i dečiji hor. EKV, Partibrejkers i Električni orgazam septembra 1993. godine sviraju u Pragu i Berlinu sa zagrebačkim sastavom Vještice u okviru akcije "Ko to tamo pjeva".

U tom periodu Milan i Margita povremeno nastupaju po klubovima, svirajući neobavezan unplugged sejšn na kojima su im se priključivali Nebojša Antonijević i jazz muzičari. Početkom 1994. godine Milan na poziv starog saradnika Mitra Subotića odlazi u Brazil Pristupaju realizaciji muzike koju su još 1985. godine započeli sa Goranom Vejvodom i održali su nekoliko koncerata pod nazivom "Dah anđela". U saradnji sa tamošnjim muzičarima: Zo Paraiba (Joao Parahvba), udaraljke, Fabio Golfeti (Fabio Golfetti), gitara, Taćana Baros (Taciana Barros), te Marize i Madalene, koji su pevali prateće vokale, snimaju CD "Angel's Breath" Subotić je bio zadužen za produkciju i klavijature a Milan je svirao gitaru, trubu i pevao Pesme bazirane na latino ritmu i etno zvucima potpisali su Mitar, Milan, Fabio i Zo Taj materijal Milan je okarakterisao kao "psihodelični samba rock sa balkanskim uticajima". Zatim je u Parizu režirao spot za pesmu "Crv" Pre no što se ploča pojavila, Milan je umro od raka unutrašnjih organa, 5. novembra 1994. u Beogradu.

Margita Stefanović je nastavila da se bavi muzikom. Jedno vreme je sa sastavom Kuraj-beri svirala obrade domaćih pesama i pre-peve stranih hitova, a zatim je sa Vladimirom Stojićem, pod imenom EQV objavila CD "Ti si sav moj bol" (Coop Arts Crafts Unltd 1995.). Na CD-u se našla trens i ambijental-na muzika, inicirana pesmom "Ti si sav moj bol" iz repertoara EKV. CD je objavila firma iz Austrije, a oktobra 1995. godine EQV su učestvovali na Taktik festivalu u Beču. Margita je povremeno nastupala sa sastavima Glisers, Direktori i Zion bandom, svirala je na unplugged koncertima Električnog orgazma i čest je gost na snimanju ploča beogradskih sastava.

Tokom karijere članovi grupe EKV radili su i na filmu. Godine 1985. u filmu "Tajvanska kanasta" reditelja Gorana Markovića glumili su i izveli pesmu "Tatoo". Sledeće godine Milan se pojavljuje u filmu "Crna Marija" reditelja Darka Bajića, za koji je napravio temu "Bus station". Krajem osamdesetih Milan piše dve pesme za pozorišnu predstavu "Majka hrabrost". Uz njega, muziku za tu predstavu još rade Vlatko Stefanovski, Zoran Erić, Đorđe Petrović i drugi. Milan je producirao ploče sastava Fit i Gustaph y njegovi dobri duhovi. Margita je radila muziku za pozorišne predstave "Klasni neprijatelj" i "Tri sestre" i za TV dramu "Plavi, plavi".

0 grupi su objavljene knjige "EKV" (Kamenko 1990.) u kojoj su fotografije Kamenka Pajića, a intervju sa Milanom je radio Zoran Trbović. Knjiga "Dečak iz vode" (L.O.M. 1997. ) sadrži tekstove pesama i fotografije, a u pripremi je biografija "Mesto u mećavi" (Matica Srpska), autora Aleksandra Žikića. Početkom 1997 godine objavljen je kon-certni CD "Live 88" na kome su snimci nastupa Ekatarine Velike u zagrebačkom klubu Kulušić i Novom Sadu održani tokom 1988. godine Zagrebački nastup najavljuje novinar Dražen Vrdoljak, a u jednoj pesmi gitaru sa njima svira producent Teodor Jani. Trake sa tim snimcima je sačuvao Firči, poneo ih sa sobom u Njujork i inicirao objavljivanje ove ploče.

Diskografija

Albumi:
"Katarina II" (RTV U 1984.)
"Ekatarina Velika" (RTV U 1985.)
"Svetromuzlice"(RTVU 1986.)
"EKV 86 LIVE" (RTV U 1987.)
"Ljubav" (PGP RTB1987.)
"Samo par godina za nas" (PGP RTB 1989.)
"DumDum" (PGP RTB 1991.)
"Neko nas posmatra" (PGP RTS 1993.)
"Live '88" (Global Music 1997.)

Milan Mladenović solo
"Angel's Breath" (Imago Records 1994.)Ekatarina Velika - Srce
Ekatarina Velika - Ljubav

View user profile

3 Re: EKV on Mon Jul 05, 2010 4:56 am

.Glow.in.snoW.

avatar
Fangbanger
Fangbanger
hvala za biografiju.... <3


_________________________Spoiler:


View user profile http://www.artworldforum.net

4 Re: EKV on Tue Jul 06, 2010 1:51 am

pile pilence

avatar
Chosen Soul
Chosen Soul
Nema na cemu! EKV mi je jedan od omiljenih bendva. Wink Dodacu jos po nesto cim budem imala vremena.

View user profile

5 Re: EKV on Wed Jul 07, 2010 6:25 am

.Glow.in.snoW.

avatar
Fangbanger
Fangbanger
ok.... postavljaj koliko hoces..... ;D


_________________________Spoiler:


View user profile http://www.artworldforum.net

6 Re: EKV on Sun Jul 11, 2010 9:05 am

Hypnotize o.o

avatar
Beauty is in Yourself
Beauty is in Yourself
Volim da ih slusam ^^
Imaju pregotivne textove Laughing

View user profile

7 Re: EKV on Tue Jul 27, 2010 11:08 am

makilika

avatar
Chosen Soul
Chosen Soul
Obozavam ih Smile

View user profile http://druzaja.serbianforum.info/

8 Re: EKV on Thu Jul 29, 2010 4:03 am

~*MissLautner*~

avatar
Chosen Soul
Chosen Soul
Najbolji.♥

View user profile

9 Re: EKV on Sun Oct 10, 2010 10:17 am

Sing.The.Sorrow

avatar
Beauty is in Yourself
Beauty is in Yourself
Dobri su.
Meni je omiljena pesma od njih "Par godina za nas".

View user profile http://poet-world.darkbb.com

10 Re: EKV on Sun Oct 10, 2010 10:49 pm

I meni je omiljena od njih Par godina za nas.


_________________________- The ritual will happend tonight. Be a good little vampire and don't screw up.
-You'll gonna screwed up, aren't you???


View user profile http://www.artworldforum.net

11 Re: EKV on Sat Oct 16, 2010 3:54 am

Undefined Soul

avatar
Chosen Soul
Chosen Soul
Dobar bend.Slusam ih..

View user profile

12 Re: EKV on Sat Oct 23, 2010 12:13 pm

SunFlower

avatar
Chosen Soul
Chosen Soul
Ranije ih nisam volela, ali od kada sam cula ,,Srce" vise sam se zaintresovala za njih, i sada ih bas volim... Ne znam sve njihove pesme, ali one koje znam ostavljaju poseban utisak... Tekstovi su im cista poezija a muzika je Smile Ma, savrseni su, jedan od nasih najboljih, ako ne i najbolji bend Smile

View user profile

13 Re: EKV on Tue Dec 21, 2010 12:58 am

Cinderella

avatar
Dreams on Moonlight
Dreams on Moonlight
Ok bend,mada sam ih ranije kao mlađa mnogo više slušala nego sad...

View user profile

14 Re: EKV on Wed Feb 09, 2011 10:50 pm

Rock'n'Roll

avatar
Art Disaster
Art Disaster
Ja ne slušam ništa pretjerano al volim poneke pjesme...I ono, znam neke al nisam znala ko pjeva il kako se zovu


_________________________
"Jedini sam čovjek na Zemlji, a možda nema ni Zemlje ni čovjeka.
Možda me neko božanstvo vara.
Možda me neko božanstvo osudilo na vrijeme, tu dugu iluziju.
Ja sanjam Mjesec, a sanjam i svoje oči koje ga primjećuju.
Sanjao sam veče i jutro prvog dana.
Sanjao sam Kartaginu i legije koje su Kartaginu opustošile.
Sanjao sam Lukana.
Sanjao sam brijeg Golgotu i krstove Rima.
Sanjao sam geometriju.
Sanjao sam tačku, pravu, ravan i zapreminu.
Sanjao sam žuto, crveno i plavo.
Sanjao sam mape svijeta i kraljevstva i crninu kad izlazi Sunce.
Sanjao sam nepojaman bol.
Sanjao sam sumnju i neizvjesnost.
Sanjao sam jučerašnji dan.
Ali ja možda juče nisam ni imao, možda se nisam ni rodio.
Ja, ko zna, sanjam da sam sanjao." ~ Horhe Luis Borhes

View user profile

15 Re: EKV on Wed Feb 09, 2011 11:32 pm

Isti slučaj sa mnom. Tek sam ih počela slušati kad mi je Dragana rekla da skinem neke njihove pjesme. I ispostavili su se ok.


_________________________- The ritual will happend tonight. Be a good little vampire and don't screw up.
-You'll gonna screwed up, aren't you???


View user profile http://www.artworldforum.net

16 Re: EKV on Thu Feb 10, 2011 10:57 pm

Mali metalac

avatar
Poet's Heart
Poet's Heart
Ja ih ne slusam ali moraću...

View user profile

17 Re: EKV on Sat Feb 12, 2011 5:33 am

Pa imamo par pjesama, pa možeš. Ima ona "Par godina za nas" i nzn koje još.


_________________________- The ritual will happend tonight. Be a good little vampire and don't screw up.
-You'll gonna screwed up, aren't you???


View user profile http://www.artworldforum.net

18 Re: EKV on Sat Feb 12, 2011 9:49 am

Mali metalac

avatar
Poet's Heart
Poet's Heart
vidio sam pa ih moram poslušati

View user profile

19 Re: EKV on Mon Mar 07, 2011 8:13 am

queenOFhysteria

avatar
Beauty is in Yourself
Beauty is in Yourself
nisam ih pre slusala
ali sada sam se navukla ;]

View user profile

20 Re: EKV on Wed Jun 29, 2011 6:07 am

Mother of dragons

avatar
Forgotten Fairytale
Forgotten Fairytale
-Mi menjamo dan za noc
-Ljubav
-Jos samo par godina za nas
-Ti si sav moj bol
-Oci boje meda
EKV obozavam i uvek cu da ih slusam ^^ ♥♥♥

View user profile

21 Re: EKV on Wed Jun 29, 2011 10:39 am

...hah...^^...ima onih koji ne vole EKV...stvarno ne raumem zasto...Smile
...Srce♥️...Par godina za nas♥️...Sinhro♥️...Krug♥️...Oci boje meda♥️...Ti si sav moj bol♥️...^^


_________________________Hold on to me, and never let me go...♥
View user profile

22 Re: EKV on Wed Jun 29, 2011 10:59 am

Mother of dragons

avatar
Forgotten Fairytale
Forgotten Fairytale
Ovaj krug sam smislio
Ovaj krug sam stvorio
Ovaj krug sam razbio
U vetar rasuo.
Vetar misli,
Vetar zna
Sve sto znamo ti i ja.
♥♥♥

View user profile

23 Re: EKV on Tue Jul 05, 2011 11:54 pm

Volim EKV...
omiljene su mi Ti si sav moj bol i novac u rukama...
i ne mogu se setiti više... :xD:

View user profile

24 Re: EKV on Thu Aug 04, 2011 12:30 am

Kraljica Terror

avatar
Chosen Soul
Chosen Soul
Jednom riječju to je umjetnost i ništa više.
Žao mi je zbog njihove smrti,al Bog uzme neke anđele sebi da ih nebi pokvario ovaaj surovi svijet. -.-
Najdraža pjesma mi je Par godina za nas.Drage su mi i Oči boje meda,Zemlja,Krug,Bežimo u mrak,Neko nas posmatra itd.
Milan Mladenović ♥ ♥ ♥

View user profile

Sponsored content


Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum